Страницы

  Доброго дня, дорогі учні груп АК-34, АК-35! 

        Даю матеріали до уроку №17 із  курсу "Культура добросусідства", який за заміною  мав відбутися    09.02.2022 р. 

Тема:  Громада. Роль громади у житті людини

Пригадаймо повість Івана Франка «Захар Беркут». Мешканці невеликого карпатського села Тухля відбили навалу татарського війська. У скрутну хвилину вся громада об’єдналася, люди не зважали на загрозу своєму життю і те, що їх, можливо, чекає попереду смерть: «Товариші, сміло до останнього бою!». Мужні тухольці перемогли в цій битві з чисельним татарським військом. Голова громади


Захар Беркут в кінці звертається до тухольців з такими словами:
«Батьки і браття! Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас».

1. Громада - група людей, об’єднаних спільністю становища та інтересів, що ставить перед собою певні спільні завдання. Наприклад, релігійна громада, селянська громада, організація. Власне Іван Франко писав про Тухольську сільську громаду.

2. Громада (лат. politia - община) - форма соціальної (колективної) організації людей, місцева спільнота, місцева організація та частина суспільства, характерна майже для всіх народів. Іноді — гурт дружніх людей. 

    3. Громада   жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів декількох сіл, які мають єдиний адміністративний центр.

      (За Законом України «Про місцеве самоврядування»). До кінця 2020 року в Україні завершиться процес становлення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) - добровільного об'єднання мешканців декількох розрізнених сіл, селищ чи міст в одну адміністративну одиницю. Власне ОТГ наразі є найменшою ланкою адміністративно-територіального устрою, на їх основі в Україні в 2020 році відбувся процес створення розширених (найчастіше об’єднаних) районів.

      Громада — це форма об’єднання людей, які протягом життя мають змогу спілкуватися, контактувати між собою. 

Для громади характерні:

      -  спільна територія проживання її членів;

       - повне чи часткове самоврядування; 

      - спільне вирішення соціально-побутових проблем, взаємодопомога;         

•      - дотримання звичаїв і традицій; 

      - морально-виховний вплив на членів громади. 


Чи є громадою люди, що мене оточують?

Подумайте про малі та великі спільноти, що вас оточують.

Дайте відповіді на питання. Аргументуйте свої відповіді.

- Сім я - це громада?

- Моя навчальна група, навчальний заклад - це громада?

- Мешканці під’їзду, будинку, вулиці, міста, села, де я живу - це громада?

Народ України - це громада?

- Люди, які сповідують одну релігію - це громада?

  Територіальна громада на основі українського законодавства про органи місцевого самоврядування обирає голову, депутатів, які надалі представляють інтереси її мешканців та забезпечують від їхнього імені вирішення всіх питань місцевого значення: забезпечення соціальних, екологічних, економічних, правових норм для комфортного проживання людей на території громади. Це становить основу місцевого самоврядування.

Роздивіться плакат «Як стати відповідальним громадянином. 10 кроків»:


Дайте відповіді на питання:

         - Які риси характеризують відповідального громадянина?

·        - Про які конкретні дії відповідальної громадянської участі йде мова на плакаті?

·        - Поясніть, чому саме ці властивості людини важливі для життя в громаді?

 ВИСНОВКИ: 


      Будь-яка громада складається з людей.

       Люди впливають на життя громади (участю в місцевих виборах, своєю громадською активністю чи пасивністю в межах громади), а також відчувають на собі її вплив.

Ідеальним для гармонійного розвитку тут є вміння поєднувати власні і громадські інтереси і відчуття громадянської позиції.

Місцеве самоврядування відрізняється від інших форм здійснення публічної влади своїми інститутами, формами діяльності, повноваженнями, правовим захистом і відповідальністю.

 Найважливіше джерело права про місцеве самоврядування для країн Європи — Європейська хартія місцевого самоврядування, ухвалена Радою Європи в 1985 р.

Цей міжнародний документ запроваджує міжнародні стандарти для регулювання та гарантування прав органів місцевої влади, утверджує єдині принципи місцевого самоврядування. Вступивши до Ради Європи в листопаді 1995 р., Україна визнала положення Хартії як міжнародно-правовий стандарт розвитку місцевого самоврядування на своїй території.


Обміркуємо, про що йдеться у народних прислів’ях.

- Громада — це рада, що рішила, так і буде.

- Як громада забажає, того й пан не поламає.

Ø  - З громади по латці — голому свитка.

Ø  - Один у полі – не воїн.

Ø  - Одна бджола меду не наносить

Ø - Громада не осиновий кілок- скоро не переломиш.

  Отже, сформулюємо відповідь на питання: яким є значення громади в житті людини?  

 

 

 

 

 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий