Страницы

Доброго дня, дорогі учні груп АКП-26, АКОФ-27, АК-25! Даю матеріали до уроку №23 із зарубіжної літератури, який відповідно до розкладу відбудеться: 

АКП-26 - 08.02.2022 р.;

АК-25, АКОФ-27 - 09.02.2022 р. 

Тема:  Система образів. Еволюція головного героя. Роль фантастики у творі. Символіка. Традиції і новаторство О. Вайльда в жанрі роману.


- Яка мені користь від душі? Я не можу її побачити.

Я не можу її торкнутися. Я вижену її геть, і матиму щастя.

«Рибалка та його душа»

Оскар Вайльд

Важливою художньою особливістю твору О. Уайльда є тісний зв’язок історії Доріана Ґрея з найвідомішими шедеврами світової літератури:  О. де Бальзак «Шагренева шкіра», проза Е. Т. А. Гофмана, Г. К. Андерсена та ін. Саме тому «Портрет Доріана Ґрея» називають «літературним романом» або «інтелектуальним романом».

Своєрідним є стиль роману: чудова мова з бездоганним синтаксисом та еквілібристикою слів. У творі багато описів речей, екзотика коштовностей, блискуча мовна гра. Твір поглинає читача феєрверком думок, красою афоризмів, парадоксів.


 Сходинки пороку Доріана Ґрея

    Образ Доріана Ґрея в романі долає певні етапи розвитку. Спочатку натурник перебуває під упливом ідей лорда Генрі, але робить спроби опиратися їм. Переломним моментом у розвитку образу Доріана є смерть Сібіл Вейн, яка, на думку Ґрея, єдина могла протистояти спокусливим розмовам лорда. Після її смерті Доріан Ґрей стає свідомим провідником ідей лорда Генрі, живим утіленням його філософії. Він поширює ці думки на інших, отруюючи певну частину молоді, і на його боці вагомий доказ — його врода. Ніхто не вірить, що він веде аморальний спосіб життя, йому довіряють, адже обличчя його чисте й спокійне, а очі випромінюють лагідний блиск. Так Доріан Ґрей калічить життя багатьох.

    Безіл створив портрет свого друга Доріана, досконалий витвір мистецтва. Відтоді портрет і натурник стануть нероздільними. Спочатку Доріан не помічає своєї вроди, потім з’являється лорд Генрі. У його словах — гімн молодості та красі, а також застереження, що вона мине. Коли Доріан дивиться на свій закінчений портрет, у ньому прокидається заздрість до портрета (тобто до самого зображення), адже його врода не безсмертна, і він висловлює бажання, щоб старішав не він, а його портрет. Бажання Доріана матеріалізується. Портрет стає втіленням душі головного героя, його самого, а Доріан залишається прекрасним і незмінним, як портрет. Усі порухи душі героя, усі таємничі думки й потворні бажання, усі злочинні вчинки відбиваються на портреті. Герой прагне заховати портрет, змінити його, але сам від себе не сховаєшся: адже портрет і натурник міняються місцями. Портрет стає змістом, внутрішнім, а Доріан — лише формою, оболонкою.

  


Порок — це витрата життєвих сил.

Дж. Б. Шоу




Знищення портрету. Фрагмент з фільму.


Кадри з фільму "Портрет Доріана Грея"


 


 


 



























    Доріан стає жертвою своєї максималістської пристрасті — любові до самого себе. Загальне забарвлення злочинів Доріана — абсолютна аморальність. Думки виключно про власну особу її ж і руйнують. Знову відбувається фантастичне перевтілення, і все стає на свої місця: портрет сяє красою, а на Доріановому обличчі проступають сліди усіх скоєних ним злочинів. Сам вигляд мертвого Доріана Ґрея жахливий, антиестетичний. Уайльд, усупереч своїй програмі, не лише зобразив душевну кризу свого героя, а й привів його до покарання.

Традиції і новаторство О. Уайльда в жанрі роману:

Ознаки декадентського твору

Особливості роману «Портрет Доріана Ґрея»

Неприйняття дійсності кінця століття

Роман відображує уайльдівський естетизм, який був викликом вікторіанській епосі

Розуміння мистецтва як творчості духу, самовияву митця

Образ Безіла втілює ідею служіння мистецтву, завдання якого — створювати Красу

Обстоювання права митця на індивідуалізм, аморальність, естетство й естетизацію потворного

Доріан у гонитві за насолодою пізнає всілякі гріхи, скоює злочини, розтліває власну душу, і все це фантастичним чином відбивається на його портреті

Прагнення дослідити й відтворити засобами художнього слова непізнаний безмежний світ підсвідомого, таємні кутки та глибини людського духу, джерела інтуїції, її природи

Лорд Генрі прагне вивчати психологію людей, досліджувати життя та пристрасті, проводити «вівісекцію» себе й інших; Доріан для нього — об’єкт вивчення і спостереження, результат експерименту; у романі зображено роздвоєння особистості Доріана, потаємне життя його душі

Звільнення мистецтва від соціальних і моральних зобов’язань, сповідування теорії «мистецтва для мистецтва», увага до естетичної проблематики творів, підкреслення її самоцінності

Головний конфлікт твору — краса і мораль; він пов’язаний з іншими проблемами: життя і мистецтво, мистецтво і мораль; Безіл, створюючи портрет, стає на позиції «чистого мистецтва», тому йому вдається створити шедевр















Виконати завдання для тих, хто хоче мати високий бал:  Підготувати розповідь про одного з героїв. (Загальна характеристика, цитати, ілюстративний матеріал, власне розуміння героя; що символізують персонажі.)

Доріан Ґрей (Втілення вічної молодості).

Безіл (Символізує служіння мистецтву).

Лорд Генрі (Виразник ідей гедонізму).

Сибіл Вейн (Уособлює театральність життя).

 

Френсіс Скотт Фіцджеральд вважав роман О. Вайльда книгою для сімнадцятирічних, але питання, які ставить ця книга тривожать не одне покоління і не лише юних.

-          Як могли товаришувати між собою багато років Безіл та Гарі? Як це характеризує обох?

-          Чому Доріан вбиває Безіла, а не Гарі, слова якого змінили його життєвий курс?

-          Хто винен у спотворенні Доріана? (Безіл, Генрі, портрет, Доріан)

-          Мотив загадкового портрету популярний в літературі ХІХ ст. Дивовижний портрет дає змогу Доріанові залишатися молодим і прекрасним; погані вчинки, злі наміри й гидкі думки відбиваються на полотні, а не на тілі героя. Крім цього фантастичного предмета чи є в романі фантастичні ситуації? Чому?

    Висновок:  Образ  портрету допомагає подати головну ідею твору: співіснування краси та моралі. Портрет стає уособленням душі головного героя, внутрішнім змістом, а Доріан — досконалою оболонкою. Портрет наштовхує на думку, що нехтування внутрішнім на користь зовнішнього, перевага зовнішньої краси над внутрішнім світом має трагічні наслідки. Отже, фантастичний елемент відіграв основну роль у розв’язанні головного конфлікту твору — краси й моралі.

 Портрет є символом прихованого, душі, якою вона може бути насправді, якщо людина відчуває безкарність.


«Коло думок»

- Чи є твір цікавим сьогоднішній читацькій аудиторії? Чому? Він призначений для широкого загалу чи для обмеженої вікової категорії?

(У сучасному суспільстві існує «синдром Доріана Ґрея» — перебільшення культу молодості. Синдром ґрунтується на страху перед старінням. Компенсується невиправданим використанням молодіжної атрибутики, обранням одягу в молодіжному стилі, спричиняє зловживання послугами пластичної хірургії.

Психологи неодностайні щодо того, чи є цей стан хворобою.

З одного боку, Доріан Ґрей провідна фигура для сучасної культури. Сучасна культура побудована на культі вічної молодості. З іншого - в кінці життя, роблячи ревізію душі, кожен питає себе, «що зі мною стало, чому я так змінився».)

-          Домашнє завдання:  Законспектувати матеріал лекції. 

                  Виконати бліц-тест на знання змісту роману. Роботу виконати у зошитах. 

1.                  Продовжити парадокс: «Найвища, як і найнижча, форма критики — це різновид…»

а) самокритики;

б) автобіографії;

в) рефлексії;

г) занудства.

2. «Я знаю, ти будеш сміятися з мене, але я справді не можу виставити цього портрета, — повторив художник.» Як Безіл пояснює свою відмову?

а) Не хочу, щоб хтось зурочив Доріана.

б) Портрет виявився завеликим — не проходить у двері.

в)  Занадто багато самого себе я вклав у нього.

г) Пообіцяв подарувати його Леді Гамільтон.

3. Кому Доріан говорить: «Я для вас менше, ніж срібний Фавн чи отой Гермес із слонової кості.»?


а) Лорду Генрі.

б) Сибіл.

в) Безілу.

г) Опікунові.


4. Що любив Доріан в Сибіл?


а) Акторську гру.

б) Вроду.

в) Розум.

г) Легкий характер.


5. Чому Сибіл погано грала Джульєтту?

а) Від хвилювання забула текст.

б)  Кохає по-справжньому і не потребує гри.

в) Захворіла.

г) Актор, що грав Ромео, її дратував.

6. Перша зміна в портреті.


а) Зморшка на лобі.

б) Підступна посмішка.

в) Жорстокість в куточках уст.

г) Хижий блиск очей.


7. Що робить Доріан, довідавшись про смерть Сибіл?


а) Їде до неї, вшанувати пам`ять.

б) Їде в оперу.

в) Іде в храм, відмолити гріхи.

г) Вбиває на дуелі її брата.


8. Батьки Доріана.

а) Красуня з заможної родини та піхотний офіцер.

б) Заможній джентльмен та актриса

в) Успішні аристократи.

г) В нього прийомні батьки: Доріана підкинули.

9. Директор театру, де виступала Сибіл, стверджував, «що всіма своїми п'ятьма банкрутствами його театр цілковито завдячує…»


а) Вільяму Шекспіру.

б) Бернарду Шоу.

в) Імператорській родині.

г) Батькові Сибіл.


10. Як Сибіл називала Доріана?


а) Мій королевич.

б) Незнайомець.

в) Чарівний принц.

г) Містер Ікс.


11. Доріана порівнюють у творі з міфологічним героєм. Яким?


а)  Гераклом.

б) Гермесом.

в) Нарцисом.

г) Енеєм.


12. Що сталося з портретом в кінці історії?


а) Повернув собі первісний вигляд.

б) Згорів, самозапалення.

в) Його спалив Доріан.

г) Портрет повернули художнику.


 До побачення. Для зворотнього зв'язку: annacherkay@gmail.com

  Залишайтесь здоровими! 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий