Страницы

 

Доброго дня учні груп ІІІ курсу!  Даю матеріали до уроку №34, який відповідно до розкладу відбудеться у групах:

 

  АК-34 - 27.04.2021 р.;

 АК-35 - 27.04.2021 р.;

                   АКП-36 - 30.04.2021 р.;

                  АКОФ-37 - 29.04.2021 р.

 

  


Тема:
Джон Майкл Грін  – американський письменник, автор книжок для підлітків та молоді, відеоблогер. «Провина зірок» – розповідь про історію кохання невиліковно хворих юнака та дівчини. Образи головних героїв. Ідея цінності життя

Джон Майкл Ґрін (нар. 1977  - відомий сучасний американський письменник і відеоблогер, автор книжок для підлітків та молоді. Джон Майкл Ґрін народився в столиці штату Індіана Індіанаполісі. Він закінчив підготовчу школу, а потім – коледж, де отримав подвійний диплом з англійської літератури та релігієзнавства. Після закінчення коледжу 23-річний Джон Ґрін півроку працював помічником капелана в дитячій лікарні. Він пішов туди задля отримання сану єпископального священика, але страждання важкохворих дітей спонукали його взятися за перо: про них мав дізнатися світ...

Письменницька біографія Джона Ґріна почалася в Чикаго, куди він переїхав після роботи в лікарні. Молодий літератор влаштувався помічником редактора журналу «Букліст». Він писав рецензії на белетристику, і незабаром йому почала замовляти статті впливова «Нью Йорк Таймс». Паралельно Джон писав оригінальні есе для місцевої радіостанції. Перший роман Ґріна «У пошуках Аляски» (2005)


– це підліткова історія, навіяна письменнику навчанням у бірмінгемській школі. І хоча в романі школа отримала іншу назву, його колишні однокласники впізнали свою альма-матер та передмістя, де розташовувався навчальний заклад. Книга мала шалений успіх: за неї Джон Ґрін отримав першу премію Майкла Л. Принца, котру щороку вручає Американська бібліотечна асоціація талановитим авторам. Ця

Асоціація та відомі критики назвали роман Ґріна найкращою книгою 2005 року для підлітків, вона потрапила до топ-10 штату Алабама, а права на її екранізацію придбала знаменита «Парамаунт».  У  2012 році книга потрапила до списку бестселерів для дітей, складеного газетою «Нью-Йорк Таймс».   Наступний роман Джона Ґріна, «Досить Катрін» (2006),


хоча й виявився не таким успішним, проте теж отримав премії. Його герой Колін знаходить себе, долаючи складний шлях входження в соціум. Наступного року Джон Ґрін порадував читачів світлим оповіданням «Різдвяна хуртовина», що увійшло до збірки «Нехай йде сніг» і є алюзією (Алюзія — це художньо-стилістичний прийом — натяк на загальновідомий історичний, літературний чи побутовий факт у розрахунку на обізнаність і кмітливість читача, який має витлумачити цей натяк.)  не лише на «Різдвяну пісню в прозі» Чарльза Діккенса чи її пісенне відлуння у виконанні Френка Сінатри, а й на різдвяну тематику всієї західноєвропейської літератури. До збірки увійшло ще два оповідання про пригоди підлітків в переддень Різдва.

У 2007 році Джон Ґрін разом зі своїм братом Генком започаткував на YouTube серію відеопроектів, більшість з яких мала освітню (розповіді про біологію, хімію, екологію, всесвітню історію, літературу тощо) та просвітницьку с прямованість, що дало змогу спілкуватися з молодими глядачами на різноманітні злободенні теми.

Ще один роман Ґріна, «Паперові міста» (2008), посів 5-ту сходинку у списку дитячих бестселерів «Нью-Йорк Таймс». Його двічі екранізували.   Найвідомішим твором Джона Ґріна є роман «Провина зірок» (2012), визнаний найуспішнішим бестселером за версією «Нью-Йорк Таймс». Екранізація твору побачила світ 2014 року, і тоді ж Ґрін потрапив до щорічного списку 100 найвпливовіших людей світу  за версією журналу «Тайм». А в жовтні 2017 р. фанати творчості американського літератора дочекалися нового роману, названого «Черепахи аж до низу». У ньому є детективна лінія, але головна тема – боротьба героїні Ейзи Голмс зі своїм психічним захворюванням. Є тут і звичні для Ґріна теми: любов і дружба.

Перед виходом книжки Джон Ґрін зізнався: «Це моя перша спроба прямо написати про психічне захворювання, що переслідує мене з дитинства. Тому, хоча історія вигадана, вона також дуже особиста». Відвертість та щирість письменника зі своїми читачами завойовує нових шанувальників його творчості та допомагає багатьом із них в осмисленні питань, про які мало хто говорить, тим більше так прямо, як Джон Ґрін... Насамкінець ще один штрих до портрета письменника: 2018 року Джон Ґрін підписав звернення Американського ПЕН-центру на захист політв’язня Росії, українського режисера Олега Сенцова.

На написання роману «Провина зірок» Джона Ґріна підштовхнула історія дівчини на ім’я Естер Ерл. Хоча Естер і не є прямим прототипом персонажа книги  (Гейзел), автор зазначає, що їхня «дружба і радість, яку вона відчувала від цієї дружби, дуже надихали». У 2006 році дівчині поставили діагноз «рак щитовидної залози з метастазами», а через чотири роки 16-річна Естер Грейс Ерл пішла з життя. В пам’ять про Естер, яка придумала слоган тінейджерської субкультури «Не забувай бути крутим», брати Джон і Генк Ґріни разом із батьками дівчини відкрили благодійний фонд допомоги батькам, у яких діти хворі на рак. Він має назву: «Ця зірка ніколи не згасне».   Роман «Винні зірки»,  це спроба автора привернути увагу сучасних читачів до такої страшної хвороби нового століття, як рак. Ця хвороба не щадить ні багатих, ні бідних, ні знаменитих, ні безвісних.  

Джон Грін не тільки намагається зрозуміти, чому рак отримав таке широке поширення, але і як жити далі тим, кому був поставлений страшний діагноз. Раптова смерть не дає можливості замислитися, проаналізувати прожиті роки. Повільна загибель змушує ще живу людину відчути себе мертвим. Він ніби спостерігає за цим світом після відходу з нього, знаючи свою приреченість. Останнім часом виходить все більше фільмів про красу любові і жагу до життя.  

Фільм «Винні зірки»   - з числа таких кінокартин.

 Головні герої кінокартини - молоді люди Хейзел і Август. Вони схожі на сотні інших підлітків їх віку, але в той же час не схожі ні на кого. Хейзел не відчуває радості від кожного прожитого дня, здається, що ніщо не здатне змусити дівчину  розвеселитися. І це не дивно: вона хвора на рак. Хвороба відступила. Але дівчина розуміє, що полегшення триватиме недовго. Хейзел відвідує групу підтримки людей, хворих на рак. Саме там вона зустрічає Августа. Цей молодий чоловік завойовує увагу і серце юної красуні. Разом їм належить дізнатися, що життя прекрасне. Саме про їхні пригоди і зародження першого кохання розповідає глядачам стрічка «Винні зірки». 



ПРО ІСТОРІЮ НАПИСАННЯ ТА НАЗВУ РОМАНУ «ПРОВИНА ЗІРОК»

Написати роман «Провина зірок» Дж. Ґріну допоміг досвід роботи капеланом у лікарні для тяжкохворих дітей. Письменник багато спілкувався з хворими та їхніми родинами, вивчав спеціальну літературу. Ґрін зізнається, що хотів показати, що життя тяжкохворих людей, як і здорових, багате на різні події, воно не визначається тільки хворобою чи особливими потребами. Такі люди також здатні мріяти, любити, мандрувати. Але у суспільстві часто виникає проблема соціальної ізольованості хронічно хворих людей, таким чином, їм доводиться боротися і з фізичними наслідками своєї хвороби, і з навішуванням соціальних ярликів.

Роман «Провина зірок» Дж. Ґрін присвятив Естер Ерл, дівчині із міста Квінсі (штат Массачусетс, США), яка було однією з перших «нердфайтерів» і придумала слоган цієї субкультури «Не забувай бути крутим». Естер була хвора на рак щитовидної залози і залежала від кисневого балона, як і Гейзел Грейс у «Провині зірок». Джон Ґрін спілкувався з дівчиною онлайн, приїздив до неї у гості. На превеликий жаль, у 2010 році, у віці 16 років Естер Ерл померла. «Я не міг би написати свій роман без її дружби», — зазначає письменник. Але водночас він наголошує, що Грейс — це не Естер.

Назва роману також має свою історію. Це алюзія на цитату із трагедії В. Шекспіра «Юлій Цезар»: «Буває, що самі для себе долю Ми творимо. / Тут не в планетах річ, / А в нас самих, у наших звичках рабських»   (переклад з англійської Василя Мисика). Обігруючи цей уривок у своєму творі, Джон Ґрін водночас спростовує його, бо лише «зірки», тобто доля, злий рок винні у тому, що відбувається з персонажами роману, вини підлітків у цьому немає.

Перегляньте трейлер «Винні  зірки»:   


Цитати з твору «Провина зірок»:

 Ми не можемо уникнути страждань в цьому світі, але ми можемо вибрати

того, хто заподіє нам біль.

 Твоє мовчання приголомшує…

 Намагайся зберегти щастя всередині себе, знаходити красу навколо себе і

будь щаслива.

 Біль хоче, щоб його відчували.

 Похорони для живих. Мертвим вони ні до чого.

 Я закохалася в нього, як провалюються в сон: спочатку повільно, а потім

одним махом.

 Ти дав мені вічність за лічені дні…

 Ти настільки самодостатня, що поняття не маєш, наскільки ти унікальна.

 –Давай «добре» буде нашим «назавжди»?

– Добре.

 – Айзек, мені дуже шкода. Хочеш поговорити про це?

– Ні, я хочу плакати і грати у відеоігри.

 Знаєте, ми може і виглядаємо не дуже, але у нас на трьох п’ять ніг, чотири

ока і дві з половиною пари робочих легких. Ще у нас є дві дюжини яєць, так

що на Вашому місці я б зайшов всередину.

 Домашнє завдання:

ЧИТАЄМО, РОЗМІРКОВУЄМО...

1. Яке враження справив на вас прочитаний роман? Що зачепило найбільше: тематика, сюжет, образи, стиль автора? Які епізоди запам'яталися?

2. Розкажіть, хто такі Гейзел та Огастас. За яких обставин вони

познайомилися? Як вони боролися зі своїми смертельними хворобами?

3. Як у родині підтримували кожного з підлітків?

4. Розкажіть про історію кохання Огастаса та Гейзел.

5. Про що мріяв Огастас Вотерс, у що вірив? Як ви розумієте улюблену

фразу юнака: «Я на американських гірках, які ведуть тільки вгору»?

6. Доведіть, що хворі підлітки не здалися, а продовжували жити, дружити,

любити.

7. Розкажіть історію Айзека. Як ви думаєте, у чому полягала роль цього

персонажа?

8. Прочитайте виразно сцену помсти підлітків Моніці — дівчині, що

покинула хворого Айзека. На чиєму боці ваші симпатії?

9. Розкрийте особливості композиції роману. Яку роль у побудові твору

відіграє образ письменника Петера Ван Гаутена та його книжка «Царська

неміч»? Як «Царська неміч» вплинула на життя Гейзел та Огастаса?

10. Що стало причиною поїздки підлітків до Амстердама? Чи виправдала ця

поїздка їхні очікування? Чому?

11. Сформулюйте тематику роману.

12. Які проблеми порушує автор у своєму творі? Які рішення пропонує?

13. Наведіть приклади метафор у романі. Розтлумачте сенс метафоричного

образу води.

14. Наведіть конкретні приклади з тексту, у яких автор натякає читачеві про те, що Огастас помре.

15. Як закінчується роман? Чи можна стверджувати, що у «Провині зірок»

— відкритий фінал? Спробуйте передбачити, як складеться подальша доля

Гейзел та її батьків, Айзека.

16. Розкрийте символіку назви твору.

17. Поясніть роль у творі другорядних персонажів — Кейтлін, Моніки, Кароліни.


·                              


·          За бажанням ВИ можете переглянути фільм:  «Винні зірки» (реж. Дж. Бун, США, 2014).

Для зворотнього зв'язку: annacherkay@ gmail.com

До побачення. Поспішайте творити добро! Бережіть себе!

Комментариев нет:

Отправить комментарий