Страницы

 

Доброго дня учні групи АКП - 46!  Даю матеріали до уроків №25, №26, які відповідно до розкладу відбудуться 20.01.2021 р.

 

Тема: Професійна мораль та професійна етика у торгівлі

Завдання: 1. За посиланням https://ru.calameo.com/read/005852817f459ae5c4545  уважно перегляньте презентацію «Професійна етика продавця».

2. Уважно прочитайте матеріали лекції. Законспектуйте тези. Дайте відповіді на питання «Перевір себе».

Мораль - це форма суспільної свідомості, що становить сукупність принципів, правил і норм, якими керуються люди у своєму житті, діяльності. Моральні норми регулюють і спрямовують поведінку кожної людини. Основними поняттями моралі  є добро, зло, справедливість, несправедливість, честь і безчестя.

Етика - це наука, предметом якої є мораль, людські стосунки і обов’язки, які з них випливають, тобто предметом її вивчення є принципи й норми поведінки людей один щодо одного і суспільства загалом.

         Етика має за мету прищеплювати людям моральні принципи і поняття про честь, гідність, обов’язок, совість.

         Поведінку людина оцінює як сама, так і її оточення. Морально розвинена особистість дбає про те, щоб ці оцінки були високими: їй не байдуже, що про неї думають, як до неї ставляться інші.

         Честь — сукупність вищих моральних принципів, якими людина керується у своїй громадській та особистій поведінці.

Гідність– одне з нематеріальних благ, що належать людині від народження. Людина, що володіє позитивними моральними якостями, стає цінністю як в очах інших людей так і в своїх власних. На цих оцінках ґрунтується самосвідомість людини і визначається його ідентичність. Значимість людини піднімається або зменшується залежно від того, наскільки моральні цінності стали для нього правилами, увійшли в його внутрішній світ.

Обо́в'язок — це сукупність моральних зобов'язань  перед іншими.  Суспыльство найвище цынуэ ту людину, яка найкраще виконуэ свый обов'язок.

Совість - моральна категорія, що дає змогу людині оцінити моральний бік своїх вчинків, задумів, дій. Морально вихованою людина може стати лише тоді, коли їй притаманні совість, сором’язливість, відповідальність та почуття обов’язку. Ці чотири найважливіші риси є основою моральної гідності, культури і честі.

         Соромитися слід своєї без принциповості, байдужості до громадського життя, свого обов’язку, свого народу.  Соромитися слід не тільки вияву своєї підлості, а й найменшого натяку на те,що про тебе можуть думати як про підлу людину. Тому виховання совісті, почуття відповідальності, сумлінності, обов’язку, є однією з найвищих сфер духовного, морального самовдосконалення людини.

Професійна етика - це специфічні моральні вимоги, пов’язані з виконанням певної професійної діяльності.

         Професійна етика працівника торгівлі спрямована на зосередження всіх зусиль та можливостей на якнайповнішому задоволенні потреб покупців. Вона ставить до працівників торгівлі такі моральні вимоги:

·        Чесність та порядність у питаннях обслуговування покупів, у спілкуванні з ними та колегами по роботі;

·        Професійна  тактовність, чуйність, витримка, любов до людей;

·        Постійне підвищення свого професійного рівня;

·        Культура мова, яка полягає в умінні говорити чітко, виразно, доволі голосно, спокійно, привітно, впевнено, у здатності вислухати співрозмовника, зрозуміти його думку.

 

Перевір себе:

o   Що таке мораль та етика?

o   Перелічить моральні вимоги до поведінки продавця.

o   У чому полягає професійний обов’язок продавця?

o   Сформулюйте основні принципи професійної етика працівника торгівлі.

Для зворотнього зв'язку: annacherkay@ gmail.com

 

 

До побачення.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий